8-10 pers.
1 Kalkun (ca. 4.200 gram)
Fyld:
250 gram champignon
kalkunindmad
15 gram margarine
3 stilke bladselleri
1 skalotteløg
1 syrligt æble
100 gram franskbrødskrumme
2 dl fløde
½ tsk timian
½ tsk salt
groftkværnet peber
3/4 - 1 liter vand eller suppe
2-3 tsk maizena
evt. 1 dl fløde
Tilbehør:
Kartofler, julesalat med appelsin, tyttebær eller tranebær.
Kalkunen gnides ud- og indvendig med salt.
Fyld:
Champignon hakkes og svitses på tør pande.
Kalkunindmaden skæres i tern og svitses på panden i margarinen.
Bladselleri skæres i smalle strimler, løg og æble skæres i terninger.
Franskbrødskrummen plukkes i mindre stykker og udblødes i fløden.
De øvrige ingredienser tilsættes og fyldet røres sammen.
Fyldet kommes i kalkunen og den lukkes ved hals og gump med kødpinde.
Lægges på rist over bradepanden med ryggen opad.
Steger ca. 1 time ved 160 grader.
Kalkunen vendes og suppe eller vand tilsættes.
Steger herefter igen 1 1/4 - 1½ time ved 160 grader.
Skyen hældes fra, jævnes med maizena og tilsættes evt. fløde.
Saucen smages til med salt og peber.
Tips:
De yderste vingespidser kan skæres af og sammen med halsen koges i vand tilsat salt, peberkorn og 1 løg til suppe.